Čína: Matka obvinená z nelegálneho tehotenstva zomrela po násilnej sterilizácii

Politika jedného dieťaťa, ktorú viac ako tridsať rokov presadzuje čínska vláda, má svoju ďalšiu obeť. Štyridsaťdvaročná Shen Hongxiová zomrela na následky sterilizácie, ktorú musela podstúpiť potom, ako ju predstavitelia čínskej provincie Hubej obvinili z nelegálneho tehotenstva. Žena mala dve deti, čo sa priečilo tamojšej násilnej politike plánovaného rodičovstva. Informovala o tom skupina Ženské práva bez hraníc v Číne, ktorá monitoruje neslávne známe regulačné nariadenie. Komunistická vláda podľa nej pripustila, že doteraz uskutočnila až 196 miliónov sterilizácií. Predseda skupiny Reggie Littlejohn pre agentúru Asianews uviedol, že organizácia „dôrazne odsudzuje nútenú sterilizáciu a celé plánované rodičovstvo v Číne“.

Miestne autority chceli zabrániť ďalšiemu nelegálnemu otehotneniu Hongxiovej, lekár ich však jasne varoval, že sterilizácia by ju mohla zabiť. Zodpovednosť za jej smrť preto podľa Littlejohna nesú práve oni. Rada pre plánované rodičovstvo a komisia v spomínanej dedine sa pokúsila incident utajiť a donútila rodinu obete podpísať dohodu, ktorá im zakazuje zverejňovať podrobnosti o prípade výmenou za istú finančnú čiastku a nový dom. Ide o bežnú prax v Číne, pričom peniaze zvyčajne končia v rukách úradníkov. Manžel zosnulej uviedol: „Bol som donútený to podpísať, nemali sme na výber.“
Za posledný mesiac ide v krajine už o druhý smrteľný prípad v súvislosti s nútenou sterilizáciou.

Predstavitelia čínskej vlády v minulosti uviedli, že zavedená politika pomohla predísť narodeniu asi 400 miliónov detí. Keďže rodiny uprednostňujú chlapcov, a teda osud dieťaťa určuje výsledok ultrazvuku, len v súčasnosti na 120 chlapcov pripadá asi 100 dievčat. S regulačnou politikou súvisí aj vysoký počet ženských samovrážd, ktorý je najvyšší na svete. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie spácha samovraždu v Číne denne až 500 žien.

Podporte nás!

Pomôžte nám chrániť ľudský život od počatia.

© 2021 Fórum života, občianske združenie, Všetky práva vyhradené.